DMCA.com Protection Status

77 foto që të ngjallin kujtime, të gjithë i kemi përjetuar (FOTO)

Para se të futeshin në përdorim telefonat mobil dhe teknologjia të avancohej, shqiptarët në përgjithesi kishin metodat e veta të zbavitjen, shkruan RepublikaOnline.net

Më posthë kemi sjellur disa foto nga e kaluara, nga disa dekada më parë, për t’ju ngjallur disa kujtime nga fëmijeria.

Normalisht që këto zbavitje na mungojnë, por gjerat kanë ndryshuar shumë që prej atëherë. Shikoni fotot:

Kështu dukeshin shtëpitë tona dikur, por gëzimi nuk mungonte

Thirrja e ezanit dhe përpunimi i leshit kohë më parë.

Ehhh llokumat, kush nuk i do.

Ishte kënaqësi të mbledhesh dardhat e pjekura.

Mulliri i kafës dhe ora me qestek.

Tave me fasule dhe me mish? Pse jo!

Enë të vjetra nga llaqi që përdorëshin për gatime të ndryshme nga nënat tona!

Kështu dukej një ditë pazari.

Rruga e pazarit, dikur.

Po këto e dini çfarë janë

Pamje tjera nga pazari, në sfond mund ti shihni qerren me që (kijë)

Koshat e mbushura me speca, si duket!

Kuajtë, dikur mbaheshin shumë, po sot?

Qerrja me kalë!

Punimi i koshit për sanë!

Llamba dhe hekur për hekurosje me prush!

Tjetër llambë, dhe enë qeramike

Hekur për hekurosje, me prushë

Krushqit dhe nusja. Kështu merrej nusja dikur e një kohë. Megjithëse s’po e shoh pajtanin?

Pite me spinaq!

Bukët nga misri, specat turrshi, djathi dhe vajzat me veshje rugoviane!

Sofra

Ena e mbushur me kos

Disa lloje të llambave

Kështu dukej djepi dikur.

Punimi i qelesheve

Tufa me dele, ndërsa në ballë të tufës “ugiqët”

Fëmijëria nuk harrohet!

Si mund të harrohen sajat, Sony Plastation i asaj kohe !

Buzëqeshjet nuk mungonin

Fëmijet duke u zbavitu në lumë

Kush nuk e kujton bukën me sheqer?

Lojë futbolli mes të rinjeve, kjo po që se ishte zbavitje

Fëmijet në shtëpinë prej talle!

Këtë lojë e kishte qejf Ramiz Lladrovci. Nuk mund ta fajësojmë!

Kush nuk i kujton vozitjet me karrocë dore

Nuk duket e shëndetshme por kohërat ishin të tilla

Femija duke pirë ujë direkt nga kova!

Qumështi, natyral

Zenja e djathit

Karroca e kijëve

Plugu

Mprehja e kosës së dorës

Mulliri me ujë

Shtogu i sanës, duket bukur, por ishte punë e lodhshme (foto poshtë)

Kositja e arës

Korrja dikur bëhej me dorë. Duket punë e vështirë

Parmenda (plugu) dhe djepi

Mjetet për përpunimin e leshit

Enët që përdorëshin për gatim, magjja dhe sofra

Magjja, aty ruhej mielli

Odat kishin lezet dikur

Përpunimi i qumështit për të fituar gjalpën dhe flijat

Buka kishte shije tjetër kur hahej me familje

Kullimi i djathit

Përpunimi i djathit

Pjekja e bukës me anë të qërpiqit (Ena që përdorej për pjekje)

Bukë, fasule dhe qepë të reja, ballë oxhakut

Speca në mazë

Gatimi i bukës

Si duket duheshin shumë dru për të gatuar e për ta nxehur odën, sot kemi energjinë elektrike. Sa kanë ndryshuar kohërat

Lëvrimi i arës me anë të qëve (Kijëve)

Pajtani, apo karroca me kuaj me anë të së cilës merreshin nusët dekada me parë.

Kjo po që se është inovative, karrocë dhe sajë. Punë më e lehtë për kuajtë

Punimi i sfurkut të sanës.

Mulliri për bluarjen e miellit./RepublikaOnline